čtvrtek 10. října 2019

Krize vodní

Nebývalé sucho sužuje Belgii. Nepršelo již bezmála 24 hodin. Hladina spodních vod klesla na historická minima, měření ve studních ukazují jen necelých 35 metrů.

V naší ulici, kde se donedávna proháněli pulci a ohrožení čolci, je pusto, neozve se ani kváknutí, ani šplouch. Už nepamatuju, kdy nám do okna naposledy naboural kapr. Sousedka, místní starousedlice, zahájila šamanské obřady a prosí bohy (ty s protivy kostěnejma brejlema) o trochu vláhy na její záhonky s rýží. Nadává u toho na globální změny klimatu, viní z nich nadnárodní korporace a Grétě do Švédska posílá sošku taťky Šmouly vyrobenou z čokolády Neuhaus.



Lidé chodí po ulicích polonazí poté, co odložili gumové pláště a holiny, jiných úborů nemaje. Mě teprve dneska přišly z německého eshopu blatníky, přemýšlím, jestli je nevrátit do obchodu. Po cestě do práce se začínám vyhýbat loužím, poprvé v historii jdou objet. Toyota, stejně jako další významní importéři, stahují do servisů auta, která měla z výroby trvale zapnuté stěrače, a přeprogramovávají je na manuální ovládání.

Klukům na hřišti nepřirozeně odskakuje míč. Naši chlapci jsou ve výhodě, ještě si pamatují, jak se v Čechách hrávalo se suchým.

V garáži musím doplňovat louži na podlaze z kohoutku.

V práci produktivita klesá na historická minima, zaměstnanci místo práce chodí ven zírat na oblohu, kroutíce hlavami.

Organizátoři sobotního závodu The Canal Run uvažují o zrušení kvůli nepříznivému počasí. Na své facebookové stránce pro jistotu uveřejnili následující varování:
Tak nám s Marťasem pozejtří držte palce, ať to nějak dáme. Prej budou posíleny občerstvovací stanice z žádné na dvě.

Žádné komentáře:

Okomentovat