pondělí 9. července 2018

Irsko den 1

Dneska jsme vzali Krizi na výlet do národního parku Glenealo Valey.

To je zajímavé, ačkoliv jsem předpokládal, že Anglie a Irsko prošly podobným historickým vývojem, je spousta odlišností, od drobných jakože snídaně které je nemlich stejná v obou zemích se tady jmenuje Full Irish breakfast zatímco v Angli Full English breakfast :-) ha ha, až po zásadní věci.

Zásadní věcí je, že v Irsku jsou dva oficiální jazyky, angličtina a něco co nevím jak se jmenuje česky, anglicky se to jmenuje Gaelic, říkejme tomu pracovně keltština. A skutečně všechny nápisy a tak jsou dvojitý, prostě jak za Protektorátu. No a těm anglickejm verzím rozumíte jakž takž a těm keltskejm nerozumíte vůbec. A přitom se říká, jak Čechy mají keltskou minulost... pěkný prd. Dobře, možná na tomhle obrázku je špatnej příklad, protože tomu je zrovna rozumět báječně, ale víte, jak to myslim.
Do parku jsme dojeli naším strojem východoněmecké provenience značky Opel Astra Diesel což jak znalci vědí je nejrychlejší automobil používaný anglickou Policií. Já byl za Diesel rád, díky vysokým hodnotám momentálního kroucení je jedno, jakou rychlost zařadíte a vono to furt nějak jede. Ale k tomu později.
 
Park je vzdálen od našeho bydliště kousek, jak říkala paní domácí pro nás tak deset minut, pro vás tak dvacet což trefně vyjadřuje, jakej voser to je řídit tady. Kromě dálnice, která je v poho, jsou všechny cesty buď takový ty ouzký průjezdy tunelem bujné vegetace a máte pocit, že neustále jedete jednosměrkou, nebo o té samé šíři jen uprostřed je bílá čára, za kterou se stejně nelze vejít, takže její účel je jen aby se vám vysmívala. Čekali byste, že do takového prostředí si irčaní budou kupovat kompaktní vozy jako je Toyota Aygo, ale chyba lávky. Z poza ostrých zatáček v džungli na nás vyskakovaly jedině Range Rovery, Land Rovery a Land Cruisery. Nebo koně.
 
Somehow anyhow, nějak jsme dojeli na místo. Až na parkovišti jsem si všim, že ouzká jízda poznamenala i náš závodní policejní vůz, ale stejně tak to moh udělat pan domácí, když parkoval do dvora, stejně tak to mohli udělat opilcí, když se potáceli z hospy a stejně tak už to mohlo bejt při přebírání auta, takže to moc neřeším. Pravděpodobně takové odřeniny jsou nevyhnutelné a proto je dobré mít kvalitní a úplné pojištění, na jehož cenu jsem včera nadával jak špaček.
Ale kde jsme to byli... ou jé, národní park. Tam to bylo hezký, koukněte na fotky hýr.
Jo a pak jsme eště jeli na pláž. Ale o tom zas jindy.

Žádné komentáře:

Okomentovat